Hoe meet je het resultaat van linkbuilding?

22 maart 2022


'}}

Linkbuilding is één van de lastigste onderdelen van een SEO strategie. Intransparant, tijdrovend en kostbaar zijn kernwoorden die vaak worden meegegeven aan dit onderdeel. Vooral als online marketeer is linkbuilding een aspect dat lastig uit te leggen is aan je klant of aan het hogere management. Belangrijk is daarom om deze onzekerheden weg te halen en duidelijkheid te scheppen aan de hand van het resultaat. In dit artikel gaan we kijken naar verschillende methodes om het resultaat van linkbuilding zichtbaar en tastbaar te maken.


De struikelblokken van linkbuilding

Zoals hierboven aangegeven zijn er een aantal struikelblokken die je resultaat kunnen belemmeren. Voordat we gaan kijken hoe je linkbuilding meetbaar en tastbaar maakt, zorgen we eerst dat we een aantal van deze problemen benoemen en kijken we naar mogelijke oplossingen hiervoor. Deze struikelblokken zijn zoals aangegeven:

  • Tijd
  • Geld
  • Intransparantie

1) Tijdrovend

Linkbuilding zoals het op de 'old-school' manier is een methode dat veel tijd kost. Het benaderen van vele mogelijke linkbuilding partners en keer op keer geen reactie krijgen is frustrerend en werkt demotiverend. Zeker wanneer je mails gaat sturen die zeer generiek zijn, een persoonlijke titel missen en alle mogelijkheden in één batch gegooid zijn.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van mailtjes die dagelijks meermaals binnenkomen:

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 3

Een lijst met maar liefst 800 website, alleen maar mogelijkheden om te ruilen. Terwijl de meeste bureaus werken met budgetten voor hun klanten.

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 4

Opnieuw, een hele generieke mail met eigenlijk niets concreets. "Interessante content", om welk(e) artikelen gaat het? Daarnaast is het ook nog een directe concurrent van ons zelf. Dus wij gaan een artikel naar jullie plaatsen. Die kans is uberhaut nihil dat een bedrijf hierin mee gaat. Zeker wanneer je te werk gaat op bovenstaande wijze gaat de outreach je vrij weinig opleveren.

Een wijze waarop je tijd kan besparen is door linkbuilding partners te bundelen. Uiteraard is dit een wij van WC-eend verhaal en bevelen wij hier Publisher Place aan als linkbuilding tool, echter, er zijn er meerdere te vinden online waarmee je dus een flink stuk tijd kan winnen.

2) Kostbaar

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 5

Tijd is geld, ook voor linkbuilding geldt dit uiteraard. Hoe meer tijd je steekt in het zoeken naar geschikte linkbuilding partners, hoe minder budget overblijft voor het aankopen van de juiste guest posts of backlinks.

De prijzen van blog posts en directory links variëren behoorlijk. De goedkoopste startpagina links koop je al vanaf één euro, de duurdere gaan echter richting de honderd euro en daarboven. Blogs starten vanaf ongeveer 10 euro maar kunnen oplopen tot in de duizenden euro's.

In algemene zin geldt, hoe kwalitatiever en specifieker een blog is, hoe duurder de blog.

Kijk echter altijd naar verschillende metrics voordat je zomaar een blog van een hoge DR aankoopt. Het kan namelijk prima zijn dat deze DR kunstmatig omhoog gepusht wordt.

In bovenstaande afbeelding zie je een website die dit heeft gedaan. Door verschillende links vanuit Google toe te voegen (.sk, .gr, .ro, .com.ar) manipuleer je de domain rating vanuit Ahrefs. Kijk dus voordat je zomaar een blog koopt naar meer dan slechts de DR. Organic traffic (organisch verkeer) is vaak een goede extra indicator om te zien of het om een 'echte' website gaat. Bij het aankopen van bovenstaande website voor een hoge prijs, krijg je dus een goede DR website in jouw linkbuilding profiel maar zal het betreffende echte kwaliteit, weinig opschieten.

3) Intransparant

Het laatste struikelblok bij het meten van resultaat is het gebrek aan kennis van linkbuilding bij derde personen. Je kan hierbij denken aan klanten wanneer je werkzaam bent bij een online marketing bureau of hoger management wanneer je in-house werkt. Waar contextuele- en technische aanpassingen aan de website vaak een visueel effect hebben en de derde persoon hier dus direct resultaat van ziet, is dit bij linkbuilding dus een stuk lastiger te tonen.

Wat hierin vooral belangrijk is, is om de klanten mee te nemen in het proces van hoe en waarom. Laat zien wat er gebeurt, waarom je bepaalde links aankoopt en nog beter, laat ze de blogs zelf schrijven om betrokkenheid te creëren.

Zelf gebruik ik vaak het voorbeeld van een spin in het web.

"Zie jouw website als een spin midden in een web. Hoe meer lijntjes naar jouw website lopen, hoe steviger jouw website komt te staan. Hoe dikker deze lijntjes (de kwaliteit) hoe beter dit is!"

Een wat versimpelde versie van het gehele verhaal, maar iets waarmee je toch wat meer een visuele voorstelling kan geven aan je collega's of klanten.


Linkbuilding resultaat meetbaar maken: hoe doe je dit?

Nu we weten wat de grootste struikelblokken zijn en hoe je deze (deels) kan tackelen of vermijden, is het goed om te kijken naar welke aspecten van linkbuilding meetbaar zijn en waarop je dus het beste kan richten. Zonder de juiste statistieken wordt het namelijk lastig.

Om je linkbuilding profiel te verbeteren dien je dus eerst vast te stellen wat je al goed doet en waarin je nog verbetering zou kunnen aanbrengen. Alleen het volgen van de DR zal niet voldoende zijn. Wanneer je uiteindelijke doel van de campagne is om organische verkeersgroei te realiseren, is het essentieel vanaf het begin duidelijk te maken dat linkbuilding slechts een onderdeel is van een SEO strategie. Content en techniek zijn minstens even belangrijke onderdelen van deze strategie.

Persoonlijk beveel ik ook altijd aan om eerst de basis van de website goed te optimaliseren, de techniek. Vervolgens door te werken naar de content en uiteindelijk linkbuilding op te pakken. Op deze manier zorg je dat pagina's goed geoptimaliseerd zijn en aandacht hebben gekregen aan basiszaken als meta title, meta description, mobielvriendelijkheid en interne linkstructuur.

Wanneer je de on-page optimalisatie voldoende op niveau hebt, kan je doorschakelen naar het verbeteren van de autoriteit. Uiteraard op datagestuurde informatie.

Wij hebben enkele metrics op een rij gezet waarop je kan gaan meten.

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 6

1) Verwijzende domeinen: wat houdt het precies in?

Een van de eerste onderdelen waarop je kan sturen tijdens een linkbuilding campagne is het aantal verwijzende domeinen. De grootste tip tijdens hiervoor is om dit gelijdelijk te doen. Groei organisch en op een regelmatige wijze. Plaats je ineens 1.000 backlinks van 1.000 verschillende domeinen, dan is de kans aanwezig dat dit afgestraft wordt.

Je zou echter ook op backlinks kunnen sturen. Houd echter rekening dat na een x aantal keer een verwijzing van een domein, de andere links minder tot geen waarde meer zullen doorgeven. Een linkprofiel zoals hieronder weergegeven heeft dus geen positieve uitwerking.

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 7

Sterker nog, dit linkbuilding profiel heeft veel aangekochte backlinks vanuit, zo op het oog, Indiase of Pakistaanse linkbuilding PBN's. Geen ideaal profiel dus, zeker niet voor een website die zich richt op de Nederlandse markt.

Wat je wel kan doen is regelmatig het linkbuilding profiel van jouw concurrenten te analyseren. Wanneer je hier een stijging ziet in het aantal verwijzende domeinen, dan is de kans zeer aanwezig dat ook zij bezig zijn met het versterken van hun autoriteit.

Analyseer vervolgens de verwijzende domeinen die zij hebben geplaatst. Zo kom je op vele nieuwe mogelijkheden uit!

2) Positieve signalen op de gefocuste pagina's

Wanneer je de on-page optimalisaties achter de rug hebt, kan je de focus verleggen naar het verhogen van de domein autoriteit. Content heeft soms wat tijd nodig om juist opgepakt te worden door Google. Dit is afhankelijk van het crawlbudget van jouw website. Is dit aan de hoge kant, dan is de kans groot dat je snel invloed ziet van de nieuwe contextuele aanpassingen.

Wanneer je vervolgens linkbuilding zal gaan uitvoeren, kan je in sommige gevallen positieve signalen herkennen van een pagina specifiek.

Onderstaande screenshot is genomen in SemRush en is gericht op één specifieke pagina. De content op deze pagina staat inmiddels zo'n ruime 8 maand live. Het duurde lang voordat de content goed opgepakt werd. Langzaam groeiden het aantal keywords, maar in november 2021 en in februari 2022 is gekozen om extra linkbuilding uit te voeren op deze pagina specifiek. je ziet in de maanden daarna dat de groei heeft gezorgd voor 50% meer keywords en tevens een zeer grote groei in de diepte.

Deze verhoging van de autoriteit zorgde dus voor zowel een verbreding als verdieping van de keywords.

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 8

3) Groei in organisch verkeer

Zoals eerder in dit artikel aangegeven is het lastig om organisch verkeer direct te herleiden uit linkbuilding werkzaamheden. Toch is organisch verkeer hetgeen waarom we dit allemaal doen.

Organische verkeersgroei kan eenvoudig rechtstreeks vanuit je Google Analytics- of Google Search Console-account worden gevolgd. Ik gebruik bij voorkeur Google Search Console omdat ik hiermee ook kan controleren of het aantal vertoningen en gemiddelde posities voor een bepaalde pagina groeit:

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 9

Het is echter belangrijk om te weten dat het enige tijd kan duren voordat je linkbuilding strategie effect gaat hebben in de SERP's. Afhankelijk van het concurrentieniveau van de branche kan het enkele weken tot enkele maanden duren voordat je echte resultaten gaat zien en significante verschillen zichtbaar zijn.

Om een beter idee te krijgen hoe lang het duurt voordat je kan je het profiel van een goed scorende pagina analyseren. Wanneer heb je linkbuilding uitgevoerd en wanneer zag je hier de effecten van? Dit kan uiteraard ook vanuit het profiel van een concurrent.


Linkbuilding inspanningen meetbaar maken

Het meetbaar maken van resultaten van linkbuilding is dus lastig, maar niet onmogelijk. Het is belangrijk om jezelf te beseffen dat blindstaren op de DR of een aanverwante metric geen zin heeft.

Houd daarom rekening met verwijzende domeinen, analyseer verder op het gebied van nieuw organisch verkeer en analyseer de tijd die het neemt voordat backlinks resultaat hebben. Zorg ook dat je de valkuilen tackelt intern en hiermee kan je weerbaarheid creëren voor een linkbuilding budget.


Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn linkbuilding-inspanningen resultaat opleveren?

Je kunt het resultaat van je linkbuilding-inspanningen meten door te kijken naar verschillende factoren, zoals het aantal verkregen backlinks, de autoriteit van de websites waar de links vandaan komen, de verkeersverhoging naar je website en de verbetering van je posities in de zoekmachines.

Hoe meet ik de autoriteit van de websites waar mijn links vandaan komen?

Er zijn verschillende manieren om de autoriteit van websites te meten, waaronder het gebruik van tools zoals Moz Domain Authority (DA) en Ahrefs Domain Rating (DR). Hoe hoger de autoriteit van de website en relevantie van het onderwerp, hoe waardevoller de link voor je zoekmachineposities.

Hoe kan ik het verkeer naar mijn website volgen als gevolg van linkbuilding?

Je kunt het verkeer naar je website volgen door gebruik te maken van analytics-tools, zoals Google Analytics. Hier kun je zien hoeveel verkeer je ontvangt via externe links en hoe dit verkeer zich gedraagt op je website.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie van mijn linkbuilding inspanningen?

Het is moeilijk om dit precies te zeggen omdat het afhankelijk is van veel factoren. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat je de verbeteringen in zoekmachine resultaten opmerkt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven werken aan het verbeteren van je linkprofiel.


Misschien ook interessant:

'}}
Alles over linkbuilding in 2025
'}}
Linkbuilding is een tijdrovend proces zonder overzicht
'}}
Haal meer waarde uit je linkbuildingbudget
Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 10

Meld je gratis aan en ontdek de duizenden mogelijkheden.

Hoe meet je het resultaat van linkbuilding? 11

Contact

Prins Willem-Alexanderlaan 401

4e verdieping

7311 SX Apeldoorn

info@publisher-place.com

Telefoon

Ma t/m vr van 09.00 tot 17.00

085 401 99 90


© 2021 Publisher Place. Algemene voorwaarden. - Sitemap