Als ervaren marketeer weet je waarschijnlijk al wel dat linkbuilding een essentieel onderdeel is van jouw complete SEO strategie. Toch, om vanaf het begin te beginnen, gaan we even kort terug naar de basis en beantwoorden we vragen als:
- Wat is linkbuilding
- Waarom gaan we linkbuilden?
- Doel van linkbuilding
- Wat het belang van kwalitatieve links is
Wat is linkbuilding? #
Linkbuilding is één van de drie hoofdfacetten van een SEO strategie, samen met content en techniek. Wanneer je precies welk van deze facetten oppakt leggen we uit in het volgende hoofdstuk van deze kennisbank. Linkbuilding draait om het verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw eigen website. Deze hyperlinks (backlinks) fungeren als een soort stemmen van vertrouwen en autoriteit voor zoekmachines.
Hoe meer van deze links je vergaart, en hoe relevanter en kwalitatiever, hoe meer Google jou gaat zien als een expert in jouw vakgebied.
Je kan jouw website dus zien als een spin in het web. Hoe meer draadjes (en hoe dikker ze zijn) hoe beter jouw website gepositioneerd wordt.
Waarom is linkbuilding belangrijk #
Maar waarom is linkbuilding nou belangrijk? Op het moment dat jij je content en techniek hebt geoptimaliseerd kan het nog niet afdoende zijn om je concurrentie de baas te zijn. Sommige branches zijn extreem competitief en kom je er niet alleen vanaf om een goed verhaal op je website te hebben.
Zeker bij branches waar dus veel concurrentie is, zoals bijvoorbeeld de energieleveranciers, is het echt nodig om vanuit externe websites te laten blijken dat jij de expert bent op het gebied van, in dit geval, energie.
Hieronder zie je een voorbeeld:
Zoals te zien in de afbeelding vanuit Ahrefs, wordt de moeilijkheidsgraad op 85 ingeschaald. Super hard. Gemiddeld is het volgens Ahrefs nodig om 488 verwijzende domeinen te hebben om uberhaupt op de eerste pagina te verschijnen.
Het doel van linkbuilding #
Het primaire doel van linkbuilding is dus om de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw website te versterken in de ogen van zoekmachines. Wanneer andere betrouwbare websites naar jou linken, interpreteert Google dit als een teken dat jouw website waardevolle inhoud biedt. Dit kan resulteren in een hogere ranking in zoekresultaten, waardoor meer organisch verkeer naar je website wordt geleid. Met uiteindelijk doel meer leads of omzet voor jouw klant of website.
Kwalitatieve links of kwantiteit? #
Niet alle links zijn gelijk geschapen. Er zit verschil in niche, domein autoriteit (DA/DR) en organisch verkeer. Ook heeft de locatie van een link op de externe website invloed. Sta je in de hiërarchie hoog op die website, of kom je ergens op een zolderkamertje te liggen waar nooit iemand komt.
Let dus altijd op de volgende zaken (in deze volgorde):
- Is de website waarop ik een link wil plaatsen relevant? Heeft het een connectie met mijn website?
- Heeft de website veel organisch verkeer? Is het geen ‘dode’ website?
- Op welke diepte wordt een link van mij weggestopt. Zorgt dit er wel voor dat er linkjuice doorstroomt naar mijn website?