Een van de meest gestelde vragen aan ons is ‘wat zijn nou goede backlinks? En hoe bepaal ik of een link een goede backlink is?’. Tijd voor een artikel hierover dus.
Laat ik voorop stellen dat veel marketeers backlinks anders beoordelen. Dit is dus een artikel hoe wij het vanuit Publisher Place zien.
Domeinautoriteit #
Een van de eerste metrics waar naar gekeken wordt bij het aankopen van backlinks is de domeinwaarde of pagina waarde. Verschillende tools gebruiken hiervoor verschillende metrics. Hierin onderscheiden we de volgende hoofdtermen:
- DA – Domain Authority (MOZ)
- PA – Page Authority (MOZ)
- DR – Domain Rating (Ahrefs)
- UR – URL Rating (Ahrefs)
- TF – Trust Flow (Majestic)
- CF – Citation Flow (Majestic)
- AS – Authority Score (SEMrush)
Welke van deze is nou het best wordt vaak gevraagd. Persoonlijk zijn wij bij Publisher Place helemaal geen fan van deze scores. Zoals John Mueller van Google al eens aangaf:
“Also, none of those metrics are things Google cares about, as any SEO tool will tell you… hopefully,”
Metrics zijn puur door externe tools in het leven geroepen om handvatten te hebben en een website te kunnen beoordelen. Vaak zien we echter dat deze metrics makkelijk te manipuleren zijn. Zie onderstaand voorbeeld:
Een zeer lage DR, maar extreem veel traffic. Ook andersom zie je het vaak voorkomen. Kunstmatig hoge DR’s of DA’s maar zonder traffic op de website.
Maar waar let je dan wel op?
Relevantie #
Laten we beginnen met hetgeen wat in ogen van Google het belangrijkst is. Relevantie.
Het moet logisch zijn dat een website een link naar jouw website plaatst. Wij gebruiken hier altijd hiervoor de volgende afbeelding om dit toe te lichten.
Laten we deze piramide eens toelichten aan de hand van een simpel voorbeeld. Stel je hebt een website die zich richt op termen als loodgieter in de regio Utrecht.
- Maximale relevantie – Blogs die zich richten op loodgieters. Dus echt specifiek in deze niche
- Sector relevantie – Je kijkt nu iets breder en kijkt naar blogs die gaan over de bouwsector
- Content relevantie – Weer een laag dieper ga je kijken naar blogs over DIY (Do it Yourself) of huis, tuin en keukenblogs.
- Local relevantie – Hierbij kijk je naar locatiegerichte blogs, in dit geval in de regio Utrecht.
Hoe dieper je gaat, hoe meer blogs je beschikbaar hebt. Zo zijn er weinig blogs heel specifiek gericht op loodgieters maar als je kijkt naar huis, tuin en keuken blogs zie je dat er hier honderden beschikbaar zijn.
Denk ook vooral zelf na. Is het logisch dat ik hier een blog plaats?
Link depth #
Een tweede aspect waar wij op letten bij Publisher Place is de diepte waarop blogs geplaatst worden op een website.
Een mooi voorbeeld hiervoor is msn.com. Een geweldige blog qua naam (zeker voor de wat oudere marketeers onder ons). Met meer dan 35 miljoen traffic zou je denken, dit is dé blog die we moeten hebben. Echter, wanneer we kijken naar de resultaten zien we heel vaak dat blogs van deze website niet geïndexeerd worden.
Dit komt doordat blogs die worden ingekocht op deze website vaak heel diep worden weggestopt. Een plek waar de zon niet schijnt en de crawlbot van Google zelden langskomt. Dit zorgt ervoor dat jouw blog niet gecrawld en geïndexeerd wordt, met als resultaat 0 waarde.
Kijk er dus naar waar blogs terugkomen. Komen ze op de homepage binnen? Dan is de kans veel groter dat jouw blog snel opgepakt wordt. Een mooie methode om dit te checken is via Screaming Frog.
Backlinks van de backlink #
Een derde onderdeel waar we naar kijken bij het aankopen van backlinks is het netwerk achter de backlink. Is de website geen onderdeel van een PBN en heeft het een schoon backlinkprofiel?
De tool die we hier veelvuldig voor gebruiken is Majestic. Majestic biedt hiervoor een mooi overzicht in de link graph. Hieronder twee voorbeelden. De eerste website is een PBN (Private Blog Network). De tweede is een website met een schoon en goed geoptimaliseerd linkbuilding profiel.
Organic Traffic #
Tot slot kijken we ook naar de organic traffic. Deze meten we aan de hand van de cijfers van Ahrefs. Er is gekozen om te kijken naar het organisch verkeer in plaats van het totale verkeer van een website.
Dit is gedaan omdat verkeer middels betaalde advertenties in Google of Meta natuurlijk makkelijk te verhogen is.
Het organische verkeer is een maatstaaf hoe goed een website zelf geoptimaliseerd is op het gebied van SEO. Daarnaast, hoe meer organisch verkeer, hoe waarschijnlijker is dat de Google bot regelmatig langskomt en jouw blog ook oppakt.