In de wereld van linkbuilding hebben startpagina’s de laatste jaren een dubieus imago gekregen. Vooral door het continu aanpassende landschap van de SEO en linkbuilding wereld is het essentieel dat je jezelf hiervan bewust bent.
Waar je vroeger met het aankopen van 100 startpagina- en dochterlinks kon verzekeren van een positie in de top 3, is er tegenwoordig veel meer benodigd om een goed autoritair profiel en positie te bemachtigen.
Toch is de rol van startpagina’s nog steeds niet helemaal uitgespeeld. Door hun effectiviteit beter te begrijpen en hoe ze nog steeds geïntegreerd kunnen worden in een linkbuilding strategie.
Historie van startpagina’s in linkbuilding #
Startpagina’s zijn oorspronkelijk ontstaan als een soort van online verzamelplaatsen waar gebruikers links konden delen naar websites die ze nuttig vonden. In de begindagen van het internet fungeerden startpagina’s als handmatig samengestelde gidsen, waardoor gebruikers gemakkelijk door de websites konden navigeren.
Met de opkomst van zoekmachines en de bijbehorende SEO werkzaamheden, begonnen mensen de potentie van startpagina’s te zien voor het verkrijgen van backlinks. Dit leidde tot een periode waarin startpagina’s werden overspoeld met links van lage kwaliteit, wat resulteerde in een afname van hun waarde in de ogen van zoekmachines.
Effectiviteit van startpagina’s #
In de loop der jaren heeft Google, en andere zoekmachines, zich dermate ontwikkelt en hun algoritme verfijnd om beter om te kunnen gaan met manipulatieve linkbuildingpraktijken.
Hierdoor is de waarde van de startpagina’s in de afgelopen jaren dus flink gedevalueerd. Dit wil echter niet zeggen dat het gebruik volledig uitgefaseerd is. Startpagina’s kunnen zeker nog hun waarde hebben. Zeker wanneer je hun relevantie goed analyseert en let op een aantal zaken. De vraag is echter voor hoe lang.
Ben je bang voor penalty’s van Google wanneer je startpagina’s gebruikt?
Hier zou ik geen rekening mee houden. Mocht Google van de ene op de andere dag besluiten om startpagina’s te ‘bestraffen’ zal ongeveer heel Nederland zonder website zitten. In onderstaande paragraaf zal dit duidelijk worden. Wat mijn verwachting is, is dat de waarde echter in de komende jaren wel verder gedevalueerd zal worden. Maar tot die tijd maak er rustig nog gebruik van om het aantal verwijzende domeinen verder uit te breiden.
Wie gebruiken er startpagina’s? #
Veel marketeers kijken graag de kneepjes van het vak af bij concurrenten of andere grote spelers in de markt zoals een bol.com of coolblue.nl. Als je kijkt naar wie nou nog startpagina’s gebruikt, zie je dat dit eigenlijk door de gehele markt nog gebeurt.
Hieronder zie je een voorbeeld van corendon.nl die in februari 2024 nog een startpagina heeft gebruikt voor excursies naar Italië.
Nu zou je denken dat dit toeval kan zijn, maar als je verder kijkt zie je dat ook in januari verscheidene startpagina’s zijn gebruikt.
Om een ander voorbeeld te geven dat het niet alleen door Corendon gebeurt. Ook veel andere grote bedrijven wordt er nog altijd veelvuldig gebruik gemaakt van startpagina’s. Hieronder een voorbeeld van tuinmeubelen expert, Kees Smit.
Waar let je dan op bij het aankopen van startpagina’s? #
Zoals hierboven al beschreven is het aankoopbeleid van startpagina’s door de jaren heen flink veranderd. De waarde en invloed van de links is flink verminderd, maar toch kan het nog een goede manier zijn om snel het aantal verwijzende domeinen te verhogen (geen doel an sich uiteraard).
Voor de volgende bedrijven kan het nog interessant zijn:
- Bedrijven met lage maandelijkse budgetten
- Bedrijven met enorm veel pagina’s (link distributie verhogen)
Voor bedrijven met lage budgetten is het lastig om veel links aan te kopen met hoge kwalitatieve waardes als veel orgnaic traffic en hoge indexeerbaarheid. Het kan daarom interessant zijn om als opstart te kiezen voor een hoog aantal backlinks.
Voor grote websites als e-commerce shops of voorbeelden zoals hierboven genoemd (Corendon en Kees Smit), kan het verstandig zijn om backlinks te gebruiken. Je wil de linkdistributie namelijk niet teveel centraliseren.
Maar waar let je nou dan op bij het aankopen van startpagina’s?
Wij zelf bevelen altijd aan om te letten op de volgende zaken:
- Topic.
Het topic die wij vanuit Majestic inladen, zien wij als parameter 1. Omdat de kwaliteit van de links sowieso al aan de lage kant ligt, is het essentieel om wel relevantie te kiezen. Zou je ook nog een volledig misplaatste categorie kiezen dan wordt de waarde helemaal nihil. We zien overigens dat deze topics van Majestic steeds vaker het bij het juiste eind hebben.
- TF/CF
De Trust Flow en de Citation flow zijn vervolgens de zaken waar wij naar kijken. De ideale ratio ligt hierbij tussen de 0,75 en 1. Je deelt hiervoor de TF door de CF. Hoe hoger de TF, hoe beter overigens.
- Het aantal verwijzende links van dit domein
Wij raden aan om maximaal 2 á 3 links te gebruiken van hetzelfde domein. Dit wil zeggen, maximaal 2 á 3 links van een allepaginas of goedbegin.nl naar jouw pagina of cluster.
- De URL
Pas op het laatst kijken wij naar de URL. Dit doen wij overigens voornamelijk voor de klant. Wanneer wij voor een autobedrijf in zouden kopen op beauty.goedbegin.nl zal je de klant hier snel over horen. Een stukje verwachtingsmanagament dus.