Majestic – Ultieme linkbuilding tool?
Majestic SEO is een tool waarmee je het backlink profiel van jouw website kan analyseren. In dit artikel duiken we in de verschillende mogelijkheden zoals de Trust flow de Citation Flow en leggen we uit waarom en waar wij Majestic SEO gebruiken op Publisher Place. Wat is Majestic SEO Majestic’s belangrijkste eigenschappen Majestic vergeleken met andere linkbuilding tools Wat is Majestic SEO? Majestic SEO is een SEO software tool die zich puur specialiseert op linkbuilding. In tegenstelling tot een SEMrush, Ahrefs of MOZ richt Majestic zich dus hoofdzakelijk op het analyseren van het backlink profiel van een website. De mogelijkheden…

Majestic SEO is een tool waarmee je het backlink profiel van jouw website kan analyseren. In dit artikel duiken we in de verschillende mogelijkheden zoals de Trust flow de Citation Flow en leggen we uit waarom en waar wij Majestic SEO gebruiken op Publisher Place.

 1. Wat is Majestic SEO
 2. Majestic’s belangrijkste eigenschappen
 3. Majestic vergeleken met andere linkbuilding tools

Wat is Majestic SEO?

Majestic SEO is een SEO software tool die zich puur specialiseert op linkbuilding. In tegenstelling tot een SEMrush, Ahrefs of MOZ richt Majestic zich dus hoofdzakelijk op het analyseren van het backlink profiel van een website.

De mogelijkheden tot zoekwoorden onderzoek en on-page optimalisatie rapporten bestaan dus niet bij deze software. Ze claimen hierdoor dan ook dat ze de beste backlink checker zijn die er te vinden is.

Later in dit artikel zullen we onze blik op deze bewering werpen en laten zien in welke onderdelen ze in onze ogen goed scoren.

Majestic’s belangrijkste eigenschappen

De tool beschikt over een uitgebreide lijst aan features die jou helpen bij het analyseren van een linkbuilding profiel.

Hieronder lichten we de belangrijkste onderdelen toe:

Site Explorer Summary

Bij het openen van de tool en het analyseren van een pagina, zal dit het eerste zijn wat je ziet. Een globaal overzicht van de belangrijkste metrics en statistieken.

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 6

Je vind hier de volgende zaken terug:

 • Trust flow
 • Topical trust flow (de topics waarop je scoort)
 • Citation flow
 • Externe inkomende links
 • Verwijzende domeinen
 • Verwijzende IP adressen
 • Verwijzende subnetten
 • En nog veel meer.

In het begin kan dit wat overweldigend zijn, wanneer je echter je weg weet te vinden zal dit juist een zeer compleet overzicht bieden.

Je kan er voor kiezen om een website te analyseren op root (domein niveau) of pagina specifiek.

Topics overzicht

Dit is een feature die in onze ogen Majestic onderscheidt ten opzichte van haar concurrentie. Je krijgt middels een simpel overzicht een inzichtelijk waar een website, gezien het backlink profiel, om draait.

Voor Google is het belangrijk dat websites die naar jouw website linken een zekere mate van relevantie hebben. Door de topics goed in de gaten te houden kan je dit gemakkelijk checken.
Goed om te weten: ze bepalen dus het topic niet op basis van de content die je schrijft!

Verwijzende domeinen

Dit is een feature die je terug zal vinden in elke andere linkbuilding tool. Het geeft je een overzicht van de verwijzende domeinen die naar jouw website linken. Je filtert hier ook de websites aan de hand van de metrics die Majestic hanteert.

Het aantal domeinen dat Majestic toont dat verwijst naar jouw website verschilt overigens behoorlijk ten opzichte van wat bijvoorbeeld Ahrefs of MOZ tonen. Welke de waarheid toont? Lastig te zeggen.

Context rapport

Ondanks dat we niet al te diep willen ingaan op deze feature, waar je een in-depth analyse krijgt van een backlink, zit hier toch wel een interessante optie tussen. Door naar de grafiek rechts te kijken, zie je van een specifieke link waar deze op de bron pagina staat.

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 7

Je ziet dus snel of het gaat om startpagina, partner pagina of een andere puur op linkbuilding gefocuste website, of dat het gaat om een high-quality in-content backlink.

De geel/goud gekleurde balkjes tonen links naar externe websites, de blokken naar links, blauw gekleurd, zijn interne links op de bronwebsite.

Voor zich spreekt dat websites met veelal blauwe links (naar links wijzend) het meest gunstig zijn. Vooral bij hoge metrics.

Gerelateerde websites

Dit is een mogelijkheid waarmee je ineens een batch met nieuwe linkbuilding ideeën kan creëren. Deze feature toont je in een overzicht alle websites die lijken op jouw website. Gebaseerd op jouw toponderwerp.

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 8

Door vervolgens de websites in deze lijst te analyseren krijg je snel een lijst met potentiële linkwebsites waarop je backlinks zou kunnen vergaren.

Majestic Metrics – de Trust flow en de Citation flow

Net als elke andere tool in het linkbuilding veld, gebruikt ook Majestic zijn eigen metrics. Ahrefs gebruikt bijvoorbeeld de domein rating en de URL rating, bij Majestic zijn dit de Trust flow en de Citation flow.

Wat is de trust flow?

De trust flow is een metric die de betrouwbaarheid van de website analyseert. Kwaliteit is dus hierin de belangrijkste factor.

Wat is de citation flow?

De citation flow is een metric die de populariteit aangeeft van een pagina of website.

Een compleet overzicht wat de citation flow en de trust flow inhouden vind je in dit artikel.

De vergelijking: Majestic vs de andere linkbuilding tools

In onderstaande tabel vind je een overzicht van het aantal verwijzende domeinen en het totaal aantal backlinks van 2 websites. Dit onderzoek is uitgevoerd door backlink.io.

Tool Total Backlinks Total Referring Domains
Majestic SEO 64,849,233 50,712
Ahrefs 1,200,000 21,300
SEMrush 1,600,000 22,600
Moz Pro 634,500 23,994

Bovenstaande links zijn van de website van backlink.io en de website hieronder van healthline.com.

Tool Total Backlinks Total Referring Domains
Majestic SEO 57,228,004 351,090
Ahrefs 53,700,000 297,000
SEMrush 19,200,000 159,000
Moz Pro 9,500,000 169,900

Op basis van deze twee websites zie je dus dat de database van Majestic een stuk groter is dan die van de andere tools.

[simple-author-box]

Misschien ook interessant:

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 10

Wat zijn verwijzende domeinen?

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 10

Wat is een linkprofiel?

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 10

Wat zijn backlinks en waarom zijn ze belangrijk?

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 13

Meld je gratis aan en ontdek de duizenden mogelijkheden.

Majestic – Ultieme linkbuilding tool? 14

Contact

Prins Willem-Alexanderlaan 401

4e verdieping

7311 SX Apeldoorn

info@publisher-place.com


© 2021 Publisher Place. Algemene voorwaarden. - Sitemap