Wanneer je bezig gaat om je vindbaarheid in Google te verhogen dan zal je waarschijnlijk de termen domein autoriteit, domain authority (DA) of domain rating tegenkomen. Het zijn verschillende termen uit de online marketingwereld, maar in essentie betekenen ze allemaal hetzelfde. In deze blog gaan we dieper in op het begrip domein autoriteit en geven we je handige tips voor het verhogen van jouw domein autoriteit. Lees gauw verder!
Domein autoriteit is een score dat door verschillende meettools wordt gebruikt om de waarde van jouw website aan te geven. Het is één van de meest gebruikte metric binnen linkbuilding. Deze waarde is, samen met andere factoren, bepalend voor jouw posities in de zoekmachine van bijvoorbeeld Google of Bing. Hoe hoger de score, hoe hoger jouw domein autoriteit, oftewel je domein waarde. De domein autoriteit van jouw website is een metric van linkbuilding dat naast, techniek en content, onderdeel is van de drie belangrijke SEO-pijlers. Hoe je het resultaat van linkbuilding meetbaar maakt lees je in een andere blog.
Over het algemeen houden marketeers de volgorde: techniek → content → autoriteit aan. Zodra de techniek op je website goed staat, kun je beginnen met relevante content schrijven. Zorg dat je je lezers interesseert met onderwerpen die passen bij je doelgroep. Wanneer je de on-page optimalisatie van jouw website voldoende op niveau hebt, kun je gaan bouwen aan je domein autoriteit. Hiermee zorg je ervoor dat Google jou gaat zien als expert in je ‘niche’ en zal je beter gaan ranken in de zoekresultaten.
Naast domein autoriteit bestaat er ook een metric dat verder kijkt dan het hele domein. Pagina autoriteit zegt iets over hoe de individuele pagina rankt in de zoekresultaten. In principe is het hetzelfde als domein autoriteit, alleen kijken de meettools nu naar individuele pagina’s in plaats van hele domeinen. Net als de domein rating variëren de scores bij pagina autoriteit van 0-100.
De domein en pagina autoriteit van jouw website worden door verschillende tools anders berekend en weergegeven. De meest voorkomende zijn de volgende drie tools:
In onderstaande alinea’s zullen we de tools en hun metrics verder toelichten.
MOZ is een Amerikaans SEO software bedrijf dat services aanbiedt omtrent zoekmachine optimalisatie. Om inzicht te krijgen in je eigen backlink profiel kun je gebruik maken van de Link-Explorer-Tool of de Mozbar. Dit zijn gratis tools die de DA en PA score van jouw website weergegeven. De DA en PA scores worden weergegeven op een schaal van 0-100 waarbij er rekening gehouden wordt met meerdere factoren die uiteindelijk de score bepalen. Factoren die hierin worden meegenomen zijn bijvoorbeeld het aantal links en domeinen die naar jouw website verwijzen, maar ook de kwaliteit van deze domeinen en links. Daarnaast kunnen de gratis tools van Moz je helpen om nieuwe backlink mogelijkheden te ontdekken. Bijvoorbeeld door de URL van de concurrent in te vullen en de backlinks te vergelijken met die van jouw bedrijf.
Net als Moz heeft Ahrefs haar eigen manier om de “sterkte van een domein” te berekenen. Echter gebruiken ze bij Ahrefs niet de term domeinautoriteit, maar spreken ze liever van “website-autoriteit”. Deze metric wordt ook wel Domain Rating (DR) genoemd. Net als de DA wordt domain rating weergegeven op een schaal van 1-100. Bij Ahrefs wordt de DR berekend op basis van de kwaliteit en kwantiteit van externe backlinks. Hierbij kijken ze naar het aantal unieke domeinen dat naar de betreffende website linkt en wat de autoriteit is van deze verwijzende domeinen. Om de sterkte van het linkprofiel van één specifieke pagina weer te geven maakt Ahrefs gebruik van de URL Rating (UR). Deze metric wordt net als de DR weergegeven op een schaal van 1-100 en wordt op bijna identieke wijze berekend.
De SEO tool Majestic gebruikt hele andere metrics om de waarde van een website te bepalen. De scores van een linkprofiel zijn te controleren door op majestic.com de url van een website in te voeren.
Majestic beoordeeld een website vervolgens op basis van Trust Flow (TF) en Citation Flow (CF). De trust flow wordt gebruikt om de kwaliteit van de inkomende links te bepalen en zegt iets over de betrouwbaarheid van de website. De betrouwbaarheid wordt vastgesteld door de inkomende links en de betrouwbaarheid hiervan. Daarnaast wordt de Topical Trust Flow gegeven. Middels deze functie geeft Majestic je inzicht in de sectoren van jouw backlinks. Hoe meer de ‘categorie’ van de linkende website overeenkomt met jouw website, hoe hoger de waarde.
De citation flow (CF) zegt meer iets over de kwantiteit van de backlinks. Het cijfer is gebaseerd op het aantal backlinks dat naar jouw website verwijzen.
Dit is een lastige vraag, doordat de domein autoriteit een absolute waarde is. Je kunt niet zeggen dat een autoriteit score van 20 of 30 goed of slecht is. Het is allemaal relatief.
Echter geldt over het algemeen wel: “hoe hoger de “waarde/autoriteit” van jouw domein, hoe beter.” Maar pas hiermee op. Het is namelijk erg afhankelijk van in welke branche jouw bedrijf opereert.
Gebruik daarom de domein autoriteit score altijd als een vergelijkend middel om je eigen website te meten tegenover vergelijkbare websites van bijvoorbeeld concurrenten.
Een vuistregel dat veelal gebruikt wordt is:
“Jouw Domein Autoriteit is goed als het hoger of gelijk is aan soortgelijke websites die zich in dezelfde markt bevinden.”
Nu je weet wat domein autoriteit is en hoe het gemeten wordt, ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe je jouw domein autoriteit verhoogt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Begin altijd weer bij de basis van de drie SEO pijlers; techniek. Zorg ervoor dat je website op technisch gebied in orde is. Kijk bijvoorbeeld naar de snelheid en de mobielvriendelijkheid van je website, maar ook naar je XML-sitemap.
Het volgende SEO onderdeel is content. Kwalitatief goede content zorgt simpelweg voor meer traffic naar je website. Google merkt dit op en zal jouw website ‘ranken’ als een belangrijke bron. Verwijs binnen je content naar andere pagina’s op je website, creëer als het ware een ‘spinnenweb’ op je eigen website. Dit zorgt ervoor dat je interne linkstructuur sterk is en dat het makkelijker is voor bezoekers om te navigeren op jouw website.
Ten slotte ga je werken aan je backlink-profiel. Vind een linkbuilding strategie dat past bij jouw bedrijf. Jouw domein rating wordt grotendeels bepaald door verwijzende links van andere websites. Om je domein waarde te verhogen zal je dus meer backlinks vanuit verschillende websites moeten genereren. Let er hierbij wel op dat kwaliteit boven kwantiteit geldt. Focus je dus op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van sterke pagina’s.
Daarnaast is het ook slim om regelmatig jouw backlink profiel te controleren op onbekende linkjes van onbetrouwbare websites. Hiermee voorkom je dat deze jouw positie in Google op negatieve wijze kunnen beïnvloeden.
Domein autoriteit is een score die aangeeft hoe waarschijnlijk een website hoog scoort in zoekresultaten. Het varieert tussen 1 en 100, met een hoger cijfer betekent grotere kans op een hogere ranking.
Domein autoriteit wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de kwaliteit en relevantie van de inhoud op de website, de structuur van de website, de kwaliteit van inkomende links van andere websites en de algemene online reputatie van de website.
Aantal voorbeelden om jouw domein autoriteit te verbeteren zijn:
Domein autoriteit is belangrijk voor zoekmachine optimalisatie omdat het een indicatie is van de kwaliteit van een website en hoe waarschijnlijk het is dat de inhoud relevant is voor zoekopdrachten. Een hoge domein autoriteit kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten, wat resulteert in meer verkeer en bezoekers op uw website.
Misschien ook interessant:
Contact
Prins Willem-Alexanderlaan 401
4e verdieping
7311 SX Apeldoorn
info@publisher-place.com
Telefoon
Ma t/m vr van 09.00 tot 17.00
085 401 99 90
© 2021 Publisher Place. Algemene voorwaarden. - Sitemap